31 octombrie 2011

LUMEA CUVINTELOR DE AICI SPRE DINCOLO

Romeo Ghioc a fost cu siguranta un jurnalist desavarsit, cunoscut de foarte multa lume, de-a lungul a decenii de exercitare a unei profesii incercate puternic de tarele unui regim dur, de tranzitia catre ceva necunoscut dar indelung asteptat cu miros de libertate si hatisul cailor intortocheate, ca un labirint al stabilizarii unei democratii intr-o tara obisnuita cu greutatile.
Jurnalistul Romeo Ghioc a trecut la cele vesnice, dar in mod neindoielnic memoria si mostenirea lasate de el din aceasta activitate sinuoasa, in care trebuie sa pastrezi obiectivitatea si puterea adevarului, in acelasi timp cu incercarea de a ramane in permanenta om, vor fi mereu puternice. Mostenirea lui nu se numara doar in miile de articole publicate in cei 30 de ani de jurnalism, din care aproape 20 de ani petrecuti ca redactor la ziarul cel mai vechi al Dobrogei, cotidianul Delta. 
Mostenirea lui nu se numara doar in zecile de colaborari cu ziare centrale, la care a avut si prieteni foarte buni, fosti colegi in anii de facultate ai academiei de jurnalism Stefan Gheorghiu, prieteni care sunt si acum adevarati guru ai presei romanesti- Lelia Munteanu, Rodica Simionescu. Sau prieteni plecati inaintea lui la cele vesnice si care acum cu siguranta l-au reintalnit- Radu Anton Roman sau chiar un cunoscut al sau din tinerete, celebrul Adrian Paunescu, oltean ca si el, care a fondat un cenaclu nemuritor. 
(Articol aparut IN MEMORIAM- cotidianul tulcean DELTA, 28 octombrie a.c.)
Mostenirea lui Romeo Ghioc o reprezinta si multi actuali jurnalisti locali formati cu rabdare de el de-a lungul anilor, care ii datoreaza un nume si o initiere in cunoastere si apoi inevitabil in recunoastere.
Jurnalismul este o meserie teribil de grea, in care echilibrul familial de pastrat devine o adevarata provocare. Lucru reusit de dansul prin cresterea unei fiice care ii calca incet si sigur pe urme ca si mod de gandire, de scriere, a unei fiice de care l-a legat o profunda prietenie a invatarii continue a celor necesare unei vieti reusite.
Foarte multa lume si-a luat saptamana trecuta adio de la un om greu incercat de acele hatisuri ale tranzitiilor de orice fel, incercari pe care le-a transpus cu un condei nemuritor in poezii extrem de adanci ca si mesaje de transmis celor din jur. Foarte multa lume a plans pe cel care, acum daca gandim la rece, a initiat lucruri in premiera pe plan local, a fost un deschizator de drumuri in multe: un mare iubitor de sport, a creeat o imagine adevarata sportivilor locali si i-a promovat cu incapatanare- a scris despre volei, baschet, box, canotaj, atletism; mare iubitor de sah a fost initiator al Trofeului de sah al ziarului Delta; mare iubitor de delta a scris enorm despre viata oamenilor din delta, unde si acum cand i se pronunta numele, foarte multa lume reactioneaza; mare iubitor de poezie si cultura a fost printre fondatorii principali ai Asociatiei Scriitorilor Tulceni.



Lumea cuvintelor a avut si are pentru eternitate in Romeo Ghioc un copil teribil, printre putinii oameni ai zonei care si-au dedicat scrierilor jurnalistice, de proza si poezie decenii si decenii din viata.



Multe dintre reportajele aparute sub semnatura sa in ziarul DELTA au avut un impact profund. A fost spre exemplu cel care a scris intr-un regim ascuns toate detaliile tragediei navei de pasageri Mogosoaia sau a fost cel care a scris intr-o perioada in care incercam sa intelegem inceputurile democratiei tot ce a insemnat scufundarea navei Rostock. Multe reportaje au scos la iveala si au adus insistent in atentie soarta oamenilor din delta, cat si frumusetea deltei, promovand cu putere imaginea ei prin orice mijloace. Unul dintre vechii reporteri ai ziarului DELTA, Viorel Dima ne marturiseste despre cel care l-a initiat si inspirat: 
" Disparitia domnului Romeo Ghioc, cel care a fost un mare jurnalist, un remarcabil scriitor si poet, reprezinta o imensa pierdere pentru mass media si viata cultural spirituala a meleagului nord dobrogean. A fost omul care a pus suflet in mii de articole scrise intr-o cariera de exceptie, intr-un stil inconfundabil, realiste, critice, cu fin umor... Sub condeiul sau au vazut lumina tiparului numeroase lucrari literare de mare valoare, indeosebi spre sfarsitul carierei sale, cu care a ornat bolta tuturor creatiilor de zeci de ani. A fost omul care m-a initiat si inspirat, de l-a care am invatat arta scrierii si care mi-a fost un timp coleg. A fost un om bland, discret, respectuos, un model pentru colegi, prieteni si societate. Dumnezeu sa il odihneasca in imparatia lui."

2 comentarii:

  1. La Delta au trecut multi oameni valorosi,unii lucreaza acum si prin televiziuni

    RăspundețiȘtergere
  2. Ziarul Delta mai apare in forma tiparita? Doar site-ul nu mi se pare actualizat.

    RăspundețiȘtergere